MUZIEKLESSEN

GITAAR





CURSUS INFORMATIE 2008/2009


Zelf muziek maken. Een instrument bespelen. Dat is toch wel heel erg leuk. Dat is het mooie aan muziek maken als hobby. Het is nuttig, dat zeker. Maar het is vooral erg leuk.


Muziekvereniging Kunst Na Arbeid biedt al bijna 85 jaar de gelegenheid aan jong en oud om muziek te maken. En dat doen we al heel veel jaren op verschillende manieren.


Allereerst doen we dat door heel veel verschillende mensen met verschillende instrumenten bijeen te brengen. Om samen te spelen en om samen optredens te

verzorgen. We hebben dat heel lang als fanfareorkest gedaan. Maar we doen dat ook al heel lang met allerlei verschillende vormen.

Een tweede belangrijke manier om mensen te laten muziek maken is onze muziek opleiding. Mensen van vrijwel alle leeftijden kunnen bij ons op les om te leren muziek maken.

Wij streven ernaar om kwaliteit te bieden. Maar daarnaast vinden we nog twee zaken van groot belang van onze opleiding:

Allereerst proberen wij een redelijk betaalbare opleiding aan te bieden. Dat vinden we zo belangrijk omdat daar onze oorsprong als muziekvereniging ligt: Zorgen dat muziek maken breed toegankelijk is. Op een wat ouderwetse manier zou je dan zeggen “voor mensen van alle rangen en standen”. Daarnaast proberen wij ook om (jonge) mensen vanuit onze opleiding bijeen te brengen om met elkaar muziek te maken. Omdat dit leuk is om te doen. En omdat dit van oudsher onze taak is: Mensen verenigen.


Vanaf dit cursusjaar is het bij onze muziekvereniging, K.N.A. , ook mogelijk om gitaarlessen te volgen. Tot onze grote vreugde hebben wij Martijn Hadders kunnen aantrekken. Martijn is een gemoedelijke maar tevens veelzijdige gitaardocent. Van akoestisch gitaar, tot elektrisch gitaar of basgitaar: Martijn is er op thuis. Van jazz tot klassiek, van rock tot pop, improvisatietechnieken of de riffs van wereldberoemde gitaristen: Martijn kan ze je allemaal leren. Dat is belangrijk. Want wij willen dat mensen die bij ons een opleiding volgen iets te kiezen hebben.


Hoe gaat dat in zijn werk.

Het eerste cursusjaar staat in het teken van basisvaardigheden.

Je leert dan noten lezen en je leert hoe je deze noten op jouw instrument speelt. Het eerste semester gebeurt dit in privélessen van 20 minuten.

In het tweede semester vindt een kleine uitbreiding plaats: Eén keer in de maand wordt de individuele les vervangen door een groepsles. De leerling heeft dan een les van 60 minuten samen met twee andere (gitaar)leerlingen van gelijk niveau. Deze les is bedoeld om kennis te maken met het samenspelen.


Het tweede cursusjaar is een oriëntatiejaar.

Deze oriëntatie bestaat uit twee onderdelen. De cursist krijgt nog steeds privélessen van 20 minuten. Tijdens deze lessen gaat de cursist zich oriënteren op de mogelijkheden die het instrument biedt. Dit kan dan gaan om een specifieke stijl (bijvoorbeeld rock, pop, jazz of blues). Maar het kan ook gaan om een specifieke benadering (bijvoorbeeld akkoordenschema’s of improvisatietechniek). De cursist maakt daarvoor in overleg met de docent een lessenplan. Het leuke is dan ook dat de cursist dan al zelf een inbreng heeft en mag kiezen.

Het tweede deel van de oriëntatie gaat over het samenspelen. In het tweede cursus jaar komt de maandelijkse groepsles te vervallen. Maar die wordt dan vervangen door een wekelijkse repetitie van de KNAL- BAND junior. Deze band bestaat uit gitaristen, pianisten, blazers en slagwerkers. Er worden met deze BAND minimaal twee optredens per jaar verzorgd.


Het derde cursusjaar is een praktijk jaar.

Dit jaar biedt de cursist drie zaken:

Allereerst nog steeds de wekelijkse privéles van 20 minuten. Ten tweede ook nog steeds de wekelijkse repetitie van de KNAL-BAND junior.

Daarnaast sluit de cursist zijn basisopleiding af door een testles. Tijdens deze testles wordt de leerling beoordeeld door een deskundige, externe examinator. Als deze testles met goed gevolg plaats vindt. Krijgt de cursist een getuigschrift voor het behalen van zijn 1e graad. De leerling wordt op deze testles voorbereid tijdens de wekelijkse les.

Als de basisopleiding klaar is, zijn er uiteraard nog talloze mogelijkheden: Specialisaties, een ander instrument, begeleiding en hulp bij het opstarten van een eigen band of ensemble etc. Dit alles, uiteraard, in overleg met de docent.

PRAKTISCHE INFORMATIE

> Vanuit onze opleiding bieden wij een opleiding aan die bestaat uit 30 wekelijkse lessen van 20 minuten per cursusjaar.

> De lessen worden gegeven op dinsdagmiddag tussen 15.45 uur en 18.15 uur. De lestijd wordt bepaald door de docent in overleg met de cursist en zijn/haar ouders.

> Lessen vinden momenteel plaats in Vreeswijk-Nieuwegein: in het Multi Cultureel Centrum Nieuwegein, Fort 1a, of in het Rode Kruis gebouw aan de Constructieweg.

> Het lesgeld bedraagt € 360,- per cursist per cursusjaar.

> Gitaarleerlingen zorgen zelf voor een instrument. Zij kunnen kiezen uit een akoestische gitaar of een elektrische gitaar of eventueel een basgitaar.

> Ook de lesmaterialen zijn voor eigen rekening. Lesmateriaal wordt in overleg met de docent aangeschaft.

> Onze gitaaropleiding is geschikt voor iedereen die 8 jaar is of ouder ( dus ook voor volwassenen!)

> In het eerste jaar vragen wij een eenmalig entreebedrag van € 15,- (inschrijfgeld).

> Inschrijving geschiedt voor een heel cursusjaar. Bij tussentijdse beëindiging wordt geen restitutie van het cursus- en het inschrijf geld verleend.


U wilt meer informatie:

Stuur een e-mailbericht naar kna-vreeswijk@live.nl. Vermeld daarin uw naam, adres en telefoonnummer. U kunt in dit bericht tevens uw vragen vermelden. Vermeld dan ook hoe u de informatie of het antwoord wilt ontvangen: Via email of telefonisch!

U kunt zich inschrijven of uw zoon/dochter inschrijven door een inschrijfformulier in te vullen. U kunt een inschrijfformulier aanvragen door te bellen met Annie Viezee- van Putten 030 6063318 of door te mailen naar kna-vreeswijk@live.nl